lauantaina, elokuuta 09, 2008

Georgian ja Venäjä sodassa

Ylläetteän täydeksi sodaksi puhjennut konflikti on erittäin monijuonteinen, eikä tilanteessa ole varmaankaan olemassa yhtä ainutta totuutta. Tässä kuitenkin pyrin lyhyen historiallisen ja poliittisen katsauksen kautta valoittamaan, mikä tilanne Georgiassa on tällä hetkellä.

Kiistanalainen Etelä-Ossetia, josta konflikti on nyt alkanut, on kuulunut Georgiaan 1100-luvulta lähtien (eli siitä lähtien kun Georgia on ollut olemassa). Myöhemmin keskiajalla alueelle tuli osseteja pakoon mongolien vainoja ja nykyisin alueen 70 000 asukkaasta noin 40 000 on osseteja. Venäjällä kyse on siis hyökkäämisestä suvereenin valtion rajojen yli ja rankaisee "epälojaalia" entistä satelliittivaltiotaan, jonka katsoo kuuluvan omaan etupiiriinsä. Lisäksi, Georgialaiset kylät joutuivat lähellä E-Ossetian rajaa menneellä viikkolla jatkuvan raskaan tulituksen alle, joten Georgialla oli käytännössä kaksi vaihtoehtoa; kukistaa itsehallintoa pitävät ja venäjän tukemat kapinalliset E-Ossetiassa tai katsoa vierestä, kun georgialaiskylien porukkaa tapetaan.

Tavallaan ymmärrän ossetien itsenäisyyspyrkimyksiä heidän ollessa eri kansaa*, mutta liittoutuessaan Venäläisten kanssa he ampuvat itseään jalkaan. Venäjä ei ole koskaan voimakkaana ollesaan tukenut yhdenkään itseensä kuuluvaksi katsomansa kansan itsenäisyyttä. (Afganistan 80-luvulla, Tsetshenia 90-luvulla). Venäläisten avustuksella Eteleä-Ossetiassa on myös tehty etnisiä puhdistuksia karkoittamalla Georgialaisia kotiseuduiltaan. Tämä on jälleen kerran tuttua hajoita ja hallitse -politiikkaa: Jos hyökättävässä maassa on jotain hallituksenvastaisia kapinallisia, tuetaan niitä aseistamalla ja rahoittamalla, kun kapinalliset sitten tuesta rohkaistuneena aloittavat konfliktit, tullaan alueelle "turvaamaan rauhaa" ja onnistutaan näin saamaan sotatila vastapuolella olevan maan kanssa ilman, että tarvitsee virallisesti julistaa ensin sotaa.

Tästä tuleekin muuten mieleen mielenkiintoinen analogia Natsi-Saksan ja Tsekkosslavakian välisistä tapahtumista -38 ja -39. Tsekkosslovakian sudeettialueethan vastasivat Saksalle samaa kuin Etelä-Ossetia venäläisille nyt. Ja Saksalaiset tukivat Slovakialaismielisiä separatistijärjestöjä ja Tsekkosslovakian pyrkiessä hiljentämään levottomuudet vyöryivät Saksan joukot Tsekkiin ja Slovakiasta puolestaan tuli nukkevaltio. saa nähdä, tyytyvätkö länsivallat katsomaan samalla tavalla sivusta Venäjän laajentumispyrkimyksiä, kuin katsoivat sivusta Saksan laajentumista aina Danzigiin asti.

Eli ei näemmä mitään historiallisesti uutta. Samaa taktiikka on käytetty Aleksanterin ajoista lähtien ja näemmä toimii edelleen. Ja edelleenkin löytyy ihmisiä joihin tämä höynäytys uppoaa täysillä. Divide et impera

*Tosin alueen katson kuuluvan edelleen Georgialle, sillä noin puolet alueen väestöstä on georgialaisia, joiden historiallista aluetta se on enemmän kuin ossetien. Lisäksi alueella asuvat ossetit ja georgialaiset ovat hyvin sekalaisesti levittäytyneet alueelle ja georgialais-ossetialaiset seka-avioliitot ovat yleisiä.